Георги Генов и хор ”Филип Кутев” в “Авторът и неговата публика”

Интервю с Георги Генов – част от авторския му концерт, състоял се на 7 април 2010 в Първо студио на Българското национално радио в предаването на Аделина Александрова “Авторът и неговата публика”.

Интервюто е за творческия му път, за песните му, за фолклора и за работата му с народните хорове и изпълнители. Колеги , приятели и ученици споделят мнението си за него и творчеството му.

„Към авторството във фолклорната музика аз се отнасям по специален начин – казва Георги Генов. – Аз не си я измислям песента – ние си я имаме, тя се носи от много много години, предава се от певица на певица и тази песен трябва да се направи от хор. Подхождам не композиторски, а дюлгерски. Много са ме впечатлили чешмите в Родопите – те са с по пет, шест, десет чучура. Майсторът взема изворната вода, гради върху нея красива чешма, вгражда десет чучура, настройва ги… И като ги погледне отстрани, трябва да види само един чучур, само една струя вода. Никоя не трябва да се разплисква и да пръска наоколо – всички трябва да са като един чучур. Това майсторство винаги ме е удивлявало и затова, като правя песните, се стремя да подхождам по същия начин. Не ги наричам обработки или аранжименти, а просто се старая, ако мога, да хвана това, което съм почувствал от песента, и да го предам в хоровата песен.”

“Искам да поздравя Георги Генов, защото той е един безкрайно ценен за нашата музикална култура човек. Аз се прекланям пред неговия талант и неговия фин усет във всичко, което прави…

 Възхищавам се на тези момичета. Възхищавам се на Георги Генов, защото постига с тях един вълшебен звук, който наистина ни кара да затихваме. Не е случайно това, че аплодисментите се отлагат във времето. Ние не искаме да вдигаме шум след тези безкрайно красиви и ангелски звуци. Благодаря ви, момичета, за тази красота и благодаря на Георги Генов, за това, че я постига!”

Проф.Теодора Павлович – диригент (Софийския камерен хор „Васил Арнаудов”)

Comments are closed.